Πρόσθετα διατροφής, λεπτίνη και παχυσαρκία

Πρόσθετα διατροφής, λεπτίνη και παχυσαρκία

Η παχυσαρκία ως φαινόμενο, ολοένα και αυξάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, έχοντας ως άμεση συνέπεια τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων της καρδιαγγειακής νόσου, της πιο κοινής αιτίας θανάτου παγκοσμίως.

Οι βασικοί λόγοι για την εξέλιξη της παχυσαρκίας είναι η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων καθώς και η ανεπαρκής σωματική άσκηση. Συνδέεται συνήθως με χρόνιες φλεγμονές αλλά και χαμηλά επίπεδα λεπτίνης στο αίμα. Τα άτομα που συχνά καταναλώνουν πλούσια σε θερμίδες τρόφιμα φαίνεται να έχουν χαμηλά επίπεδα λεπτίνης. Πρόσθετα τροφίμων που εμπεριέχονται σε τέτοια προιόντα όπως η κουρκουμίνη, το  θειώδες νάτριο και το βενζοϊκό νάτριο δείχνουν να καταστέλλουν την απελευθέρωση της λεπτίνης (σύμφωνα με μελέτες που έγιναν σε ποντίκια). Παράλληλα, η λεπτίνη προκαλεί αύξηση της τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος του οποίου τα παράγωγα, όπως η σεροτονίνη και η μελατονίνη, προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού. Βάση αυτού, ενδέχεται η ανεπαρκής παραγωγή λεπτίνης να σχετίζεται με την υπερβολική κατανάλωση πρόσθετων διατροφής και να ευνοεί την εξέλιξη της παχυσαρκίας.

 

Συνεπώς, η χρήση πρόσθετων διατροφής αποτελεί ένα ζήτημα του οποίου η συμβολή στο φαινόμενο της παχυσαρκίας οφείλει να επαναξιολογηθεί.

 

Πηγή: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23531214